Overslaan en naar de inhoud gaan

“Mijn naam is Ellen van Wolfswinkel, ik ben getrouwd met Henk-Jan en wij hebben drie kinderen. Samen met twee collega’s werk ik als mammacare-verpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Wij begeleiden alle patiënten die de diagnose borstkanker hebben gekregen. Dit betekent dat wij patiënten voorlichting geven over hun behandeling, ze voorbereiden op een operatie en informatie van de artsen verder verduidelijken als dat nodig is. Wij zijn de eerste contactpersoon voor onze patiënten, zij mogen ons altijd bellen of mailen. Wij proberen er op deze manier echt voor onze patiënten te zijn en de behandeling zo prettig en draaglijk mogelijk te maken tijdens deze onzekere en heftige periode in hun leven.

Sinds een half jaar ben ik ook de contactpersoon voor het Buddyproject. Hierin werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei samen met het Toon Hermans Huis om patiënten extra begeleiding te bieden in de vorm van een buddy, iemand die (ongeveer) hetzelfde heeft meegemaakt als de patiënt, maar dan al wat langer geleden, iemand die daardoor weet tegen welke vragen en onzekerheden je als patiënt aan kunt lopen en de patiënt daar tips in kan geven. We merken dat deze contacten zeer waardevol kunnen zijn.

Normaal gesproken zijn de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis aanwezig in het Oncologisch Centrum. Zij voorzien de patiënten van koffie of thee en maken regelmatig een praatje met hen. Momenteel kunnen de vrijwilligers niet in het ziekenhuis aanwezig zijn, vanwege corona. Ik hoor van patiënten terug dat zij de vrijwilligers wel echt missen, het stukje contact en het gezien worden, werd namelijk echt op prijs gesteld.”