Overslaan en naar de inhoud gaan
Toon Hermans Huis Ede

Op 15 maart 2022 vindt de Nationale Kanker en Werk Dag (NKWD) plaats. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat veel mensen die met kanker te maken krijgen, graag zo lang mogelijk willen blijven werken. Maar hoe geef je dat vorm? Experts en ervaringsdeskundigen presenteren op de NKWD nieuwe inzichten en tools om werken bij kanker beter te faciliteren. De dag is gericht op leidinggevenden, HR-adviseurs, werknemers en ondernemers.

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven, ook als je ziek wordt. Zoals ervaringsdeskundige Madelon Tazelaar verwoordt: ‘Het is mijn werk en dat doe ik omdat ik het leuk vind. Dat verandert niet omdat ik ziek ben.’ Zij is een van de sprekers die haar ervaringen en tips deelt tijdens de NKWD. Ook als mensen weten dat ze niet beter worden, kan werk nog lang een grote rol spelen, vertelt spreker en IT-manager Ilona Schelle: ‘Ik had een vrij jonge werknemer die ongeneeslijk ziek werd, hij heeft tot in zijn laatste weken doorgewerkt. Ik vergeet nooit zijn woorden tegen mij: ‘Wat moet ik thuis doen? Wachten tot ik doodga?’

Rekening houden met elkaar
Zowel de werkgever, de zieke werknemer als collega’s vinden het prettig als de werknemer zo lang mogelijk kan blijven meedoen en na verzuim goed kan re-integreren. Daarbij moet je wel met een aantal zaken rekening houden, zowel fysiek, mentaal, praktisch als financieel. Dat kan overweldigend zijn, zeker als je er voor het eerst mee te maken krijgt. Gelukkig is er inmiddels veel bekend en zijn er veel adviezen en tools beschikbaar. Die komen samen op de NKWD.

Sprekers uit de praktijk
Experts en ervaringsdeskundigen delen op 15 maart hun tips, inzichten en tools. Met bijdragen van onder anderen:

- Jeroen Mol, COO bij Landal GreenParks en auteur van ‘Dwars door alles heen’
- Paul van Rijn, directeur bij Rabobank
- Ilona Schelle, IT-manager bij DNB
- Marleen Backer Dirks, HR business partner bij ABN AMRO Verzekeringen
- Ingrid Schäfer-Poels, politiechef Limburg
- Eric van der Giesen, HR-adviseur bij het Openbaar Ministerie
- Madelon Tazelaar, zorgbemiddelaar regio Rotterdam
- Dick Kruijt, financieel adviseur
- Yvonne de Gruijl, workforce manager bij Kamer van Koophandel
- Boukje van de Ven, accountmanager Zorg & Welzijn en Sport, Gemeente Dordrecht
- Isabella Kaizer, eigenaresse van de winkel ‘House of Vermeer’ in Delft

Daarnaast komen verschillende experts aan het woord die zich professioneel bezighouden met kanker & werk.

Primeur: praktische tools
Op de NKWD van 2019 werd de gesprekshulp Werk en kanker gelanceerd. De NKWD 2022 introduceert nieuwe tools, waaronder de gesprekskaart ‘Hoe gaat het met werken?’ en een routekaart voor werkenden, die gericht verwijst naar informatie op basis van ziektefase en werksituatie. Enkele werkgevers die zich hebben verenigd in een bedrijvennetwerk laten zien hoe zij samenwerken op het thema werk & kanker. Machteld de Bont, voorzitter van de NKWD: ‘Het succes van de gesprekshulp in 2019 toonde aan hoezeer er behoefte is aan concrete hulpmiddelen. We zetten ons daarom als NKWD actief in om met partners nieuwe tools en werkwijzen te ontwikkelen, die praktische hulp bieden. Deelnemers aan de NKWD krijgen deze tools direct tot hun beschikking.’

Doe mee aan de NKWD!
Voor iedereen die te maken heeft, of kan krijgen met kanker op de werkvloer, biedt de NKWD in één middag alles wat je moet weten om beter om te gaan met kanker & werk.

Nationale Kanker en Werk Dag
15 maart 2022, 13.00 – 16.00 uur (online)

Meer informatie en inschrijven: www.nationalekankerenwerkdag.nl

Over de organisatie
De Nationale Kanker en Werk Dag is een initiatief van Groep Werk & Kanker en de stichting Jij Speelt de Hoofdrol. Deze organisaties bundelen hun krachten en kennis in de stichting De Nationale Kanker en Werk Dag.

Groep Werk en Kanker
De Groep Werk & Kanker is een initiatief van drie gerenommeerde praktijkorganisaties: Care in company, Re-turn en Stap Nu. Zij zijn ieder vanuit hun eigen expertise gespecialiseerd in verzuim- en re-integratiebegeleiding bij mensen die met kanker te maken krijgen. Zij werken vanuit de overtuiging dat werken bij kanker bijdraagt aan kwaliteit van leven.

Stichting Jij Speelt de Hoofdrol
Stichting Jij Speelt de Hoofdrol heeft ten doel borstkankerpatiënten op verschillende manieren te ondersteunen bij de uitdagingen die zij op hun levenspad tegenkomen. Het organiseert daartoe onder andere een jaarlijks borstkankersymposium.

Nationale kanker en werk dag