Overslaan en naar de inhoud gaan
Toon Hermans Huis Ede

Over bewegen bij (prostaat-)kanker wordt veel gesproken en gepubliceerd. Niet voor niets, want er is veel wetenschappelijk bewijs dat bewegen bij (prostaat)kanker levensverlengend werkt en de kwaliteit van leven verbetert. Het heeft positieve effecten op functioneren, stemming en omgaan met bijwerkingen (verlies spierkracht, opslag vet rond organen, botontkalking en vermoeidheid) van de hormoontherapie.  Zelfs pijnklachten kunnen worden weggetraind. U wordt er fysiek weerbaarder en sterker van.

In de nieuwe video wil Stichting Duos laten zien dat bewegen niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Sterker worden door beweging, kan op veel manieren. Van een forse wandeling tot trainen met de oncologisch fysiotherapeut of -speciaal voor mannen met prostaatkanker- het NEXT programma.

In deze film delen Aart Beelen en onze vrijwilliger Berrie van der Heide hun ervaringen met bewegen bij uitgezaaide prostaatkanker.  Aart (82) kreeg in 2020 de diagnose uitgezaaide prostaatkanker, sindsdien gebruikt hij hormoontherapie. Om krachtverlies tegen te gaan en te werken aan zijn balans, traint Aart onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut.

Berrie van der Heide (59) startte in 2016 na de diagnose uitgezaaide prostaatkanker met hormoontherapie, gevolgd door operatie en chemotherapie. Berrie loopt iedere dag met zijn hond of met vrienden en traint zelfstandig in de fitness.

Annemiek Wilpshaar, oncologisch fysiotherapeut, legt uit waarom bewegen juist bij hormoonbehandeling zo belangrijk is.

Bron: https://stichtingduos.nl/

Video: https://prostaatkankerstichting.nl/video-bewegen-bij-uitgezaaide-prostaatkanker/