Overslaan en naar de inhoud gaan
Toon Hermans Huis Ede

Aanpassingsproblemen bij of na kanker

De diagnose kanker is een enorme schok. Ook als de behandeling slaagt, blijven veel patiënten met psychische klachten rondlopen. Deze klachten kunnen zelfs jaren later ontstaan. Soms zijn de klachten mild en van korte duur, en kunnen patiënt en naasten ze zelf opvangen. Maar als de problemen ernstig zijn en niet overgaan, kan er vervolgens sprake zijn van een stoornis in de aanpassing. Psychologische hulp is dan zinvol, ook om het ontstaan van zwaardere problematiek te voorkomen.

Gespecialiseerde hulp tijdelijk vergoed

Psychologische zorg bij een aanpassingsstoornis is in 2012 uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Dat heeft gevolgen voor veel (ex-)kankerpatiënten met psychische

klachten: zij krijgen niet de zorg waar zij behoefte aan hebben. Vanaf 1 maart 2018 is met geld van het ministerie van VWS een (tweejarige) pilot gestart om deze zorg tijdelijk te vergoeden.

Doelgroep pilot

De behandeling van een aanpassingsstoornis bij kanker in het kader van deze pilot is bedoeld voor patiënten:

vanaf 18 jaar;
die de acute fase van intensieve behandeling voor kanker in het ziekenhuis hebben afgerond (eventueel operaties achter de rug, chemotherapie of radiotherapie afgerond);
met een curatief of palliatief perspectief.

Bij vermoeden van een aanpassingsstoornis bij kanker kan een (huis)arts dus weer verwijzen naar gespecialiseerde hulp. De zorgkosten worden vanuit de pilot volledig betaald, dus ook zonder eigen bijdrage van de patiënt of een beroep op het eigen risico. Het tijdelijk vergoeden van deze zorg levert het ministerie van VWS informatie op voor een beslissing of de vergoeding definitief terug kan komen in het basispakket.

Welke zorgverleners behandelen bij een aanpassingsstoornis bij kanker?

De behandeling wordt uitgevoerd door hiervoor geschoolde, BIG-geregistreerde GZ- en klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters ingeschreven in het deskundigenbestand van de Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO). Kijk voor de behandelaren in uw regio in de Verwijsgids Kanker, www.kanker.nl/verwijsgids (zoek op aanpassingsstoornis). Naast hulp bij een aanpassingsstoornis bij kanker kunt u op deze website ook andere zorgverleners vinden die hulp en begeleiding kunnen bieden bij gevolgen van kanker zoals fysiotherapeuten, diëtisten en seksuologen.

Meer informatie

Meer informatie over de Pilot Aanpassingsstoornis bij kanker kunt u vinden op www.iknl.nl/aanpassingsstoornis. Er zijn ook folders voor patiënten gemaakt. Deze kunt u gratis bestellen  in de webshop van IKNL.